Auringonkukan taustaa

Pohjois-Amerikasta alunperin kotoisin oleva auringonkukka omaa mielenkiintoisen historian Perussa eläneiden inkojen auringonjumalan symbolina. Inkojen palvontamenojen esineistöstä sekä temppeleiden seinistä löydetyt auringonkukan kuvat kertovat omaa kieltään tämän kauniin kukan merkityksestä inkoille. Kukan suosiosta kertonee myös se, että se alkoi levitä Meksikon ja Perun kautta muualle maailmaan jo 1500-luvun aikana ollen näin ensimmäisiä Amerikan ulkopuolelle levinneitä amerikkalaisia kasveja.

Auringonkukka on monikäyttöinen kasvi

Auringonkukkaa käytetään sekä koriste- että öljykasvina, minkä lisäksi sen siemeniä syödään ja käytetään lintujen ruokana. Ruuanlaitossa auringonkukan siemeniä voidaan käyttää välipalana sellaisenaan tai vaikkapa salaatin lisäkkeinä. Siementen on todettu sisältävän linolihappoa, E-vitamiinia sekä erilaisia B-vitamiineja – siemenistä löytyy siis monia terveydelle hyödyllisiä vitamiineja, joten ne ovatkin erinomaista naposteltavaa, joilla voidaan korvata vaikkapa karkkihetki tai sipsit. Auringonkukkaöljyä käytetään ruuanlaiton lisäksi biodieselin raaka-aineena, joten auringonkukasta voidaankin sanoa olevan moneksi ja se on monipuolisempi kasvi kuin ehkä ensin tulisi ajatelleeksikaan.

Auringonkukka häiden teemana

Auringonkukka on loistava valinta myös kesähäiden hääkukaksi sekä vaikkapa koko häiden teemaksikin. Jo yksi suuri auringonkukka riittää maalaishäiden morsiamen hääkukaksi ja sulhaselle sekä morsiustytöille sopii hyvin joko miniauringonkukka tai jokin muu auringonkukan sävyinen pienempi kukka. Kauttamme on saatavilla auringonkukin koristeltuja hääkutsuja ja auringonkukkaleimasimia, joilla persoonalliset hääkutsut on helppo valmistaa itse. Liikkeestämme löytyy myös kansioon koottuja kuvia asiakkaidemme hääkimpuista, joissa on käytetty joko pelkästään yhtä auringonkukkaa tai joissa auringonkukka on ollut osa suurempaa kimppua. Kerromme mielellämme myös muita ideoita, joissa auringonkukkaa voi käyttää teemanmukaisia häitä suunniteltaessa. Esimerkiksi hääpaikalle johdattavat tienviitat, kakun koristelu, häissä soitettava musiikki häävalssia myöten, pöytien paikkakortit ja muut koristeet on mahdollista suunnitella auringonkukkateemaan sopiviksi.

Häiden lisäksi auringonkukka sopii teemaksi tai koristeeksi myös moniin muihin juhliin. Esimerkiksi lastenjuhlissa auringonkukat tuovat juhlatilaan helpolla tavalla värejä ja viihtyisää tunnelmaa. Hienostelematon ja värikäs auringonkukka on monen lapsen mieleen ja voi toimia myös koko juhlan kantavana teemana.
Otathan huomioon, että auringonkukan sesonkiaikaan sitä on saatavilla edullisesti kotimaassa kasvatettuna, mutta sesonkiajan ulkopuolisena aikana auringonkukat joudutaan tilaamaan ulkomailta, jolloin kukat ovat arvokkaita. Suosittelemmekin auringonkukkaa lähinnä kesähäiden ja muiden kesäjuhlien koristeeksi sekä kesäisiin kukkakimppuihin. Auringonkukka on mielestämme parhaimmillaan, kun se saa loistaa kilpaa auringon kanssa!

Siemenestä upeaksi kasviksi

Voit ostaa meiltä pienissä pusseissa myös edullisia auringonkukan siemeniä, joiden istuttaminen vaikkapa yhdessä lasten kanssa on mielenkiintoista puuhaa. Auringon alkaessa lämmittää keväällä sen verran, että yöpakkaset ovat jääneet pois, on aika istuttaaa auringonkukan siemenet suureen astiaan, kuten suureen laatikkoon. Yleensä sopiva istutusaika on toukokuussa, mutta tämä vaihtelee hieman vuosittain. Siirtele istutusastiaa päivän aikana aurinkoisiin paikkoihin. Voit istuttaa siemenet myös maahan, jos olet varma siitä, että istutuspaikka on tarpeeksi lämmin. Sisällä siemeniä ei tule istuttaa, koska sisätiloissa kukan varsi kasvaa pitkäksi liian nopeaan tahtiin jääden näin heikoksi. Siemenistutus sekä pienikokoiset taimet tulee suojata yöaikaan joko sanomalehden tai pakkasharson avulla. Noin 20-30 senttimetrin mittaisina taimet ovat valmiita maahan siirrettäviksi, mutta ne voivat jatkaa kasvuaan myös astioissa.
Toukokuussa istutetusta siemestä kasvatettu kukka kukkii heinä-elokuussa. Viimeistään siemenet tulee siis istuttaa kesäkuun alkupuolella. Vartta tulee tukea kepillä ja erityisesti suurten yksilöiden tukeminen on tärkeää. Muista kastella yhdestä kahteen kertaan joka päivä. Kerromme mielellämme lisää auringonkukkien kasvattamisesta, joten älä epäröi ottaa meihin yhteyttä, jos jokin asia jäi mietityttämään. Siemenestä kasvatettaessa auringonkukka on edullinen ja kaunis kukka, joka voi hyvässä hoidossa kasvaa jopa useamman metrin korkuiseksi.